lördag, april 18, 2009

Vår vår

Igår var alla helt spralliga på mitt rum på jobbet. Vi sjöng, citerade olika komedier och var glada. Man kunde sitta i solen i t-shirt på lunchen. Det verkar som det är vår. Igår kväll hade jag och C tvåmansfest. Vi spisade gamla godingar på youtube och drack drinkar. Idag är vädret som tur är inte lika bra som igår. Man kan vara inne och slappa bort dagen utan ågren.

Den aktuella debatten om ekologisk mat hajar jag inte riktigt. Argument som att jorden är överbefolkad, därför ska vi använda mer bekämpningsmedel typ. Hur mycket svenskproducerad mat äter dom i överbefolkade länder? Svensk potät i Indien? Massiv export av spannmål till Kina? Kemibananer från centralamerika räddar Eritrea? Det haltar allt. Men ok, om vi kan lösa problemet med att mätta alla miljarder hungriga magar genom att förgifta den svenska naturen så verkar det ju vara en bra lösning. Men jag hajar inte, fast jag är ju förstås bara en lekman och inte jordbruksexpert.

3 kommentarer:

Pelle sa...

En annan sak, vad gäller världens svält, som jag tycker är problemet som bör lösas först, innan vi börjar förgifta naturen. Är först och främst att hantera överproduktionen och än värre överkonsumtionen. Vi slänger massor som skulle kunna mätta. Ibland för att en siffra på en lapp säger att maten bör slängas medan vårt sunda förnuft och våra sinnen skulle säga "mmm.. smaskens".

Ekologisk mat är en global fråga, inte bara en Svensk. "Organic food" säljs i massor av länder, inte bara Sverige. Och den fraktas runt i hela världen. Ta t.ex ekologiska bananer som inte klarar en båtfrakt utan måste flygas. Är det bättre?

Mycket spännande diskussion. :-)

sa...

Överkonsumtionen är delvis orsakad av folks ovett, ja, men vi är ju även extremt pressade av mycket starka krafter som dygnet runt jobbar för att bryta ner vårt psyke och få oss att konsumera. Det är inte jättelätt att stå emot. Jag skulle vilja säga att det är ett gigantiskt politiskt problem. Enda sättet är att införa kvoter. X antal population i ett land = Y tillåten import av Z. På så sätt blir marknaden inte övermättad och mindre livsmedel måste (kan) slängas.

Helt klart är ju att vi har det så här bra för att några andra har det betydligt sämre. Kanske kommer denna balans utjämnas något i framtiden.

Var man sig än vänder har man alltid ändan bak.

Anders sa...

Instämmer i era iakttagelser och vill bara tillägga behovet av politiskt, religiöst och ekonomiskt obunden information. Om allmänheten i alla länder börjar förstå vad som är på gång kan de ändra sitt beteende, och ledarna bör alltid föregå med gott exempel.