lördag, februari 03, 2007

En fot

Engelsmännen mäter ju med konstiga mått, tex fot. En fot borde ju vara - en fot, men en fot är ju 30.48 cm.

Konklusion kolon: man hade rent gigantiska fötter i urtiden när kungen (eller gud eller vem det nu var) bestämde hur lång en fot skulle vara.

(Min egen fot, som vi kan nämna som referens, är storlek 44 och ca 27 cm)

Senare googlades dessa intressanta fotfakta fram:

En furste som hette Gudea i staden Lagasch i Mesopotamien (Irak) bestämde år 2050 f Kr att hans fot skulle vara rikslikare. Foten var 26,45 cm lång, vilket motsvarar skonummer 42-43. För att alla skulle veta hur lång en fot var, lät han tillverka en staty av sig själv och sin fot i naturlig storlek. Statyn finns nu i Louvren i Paris.

Den största foten som använts är kejsare Karl den stores fot, som var 32,4 cm. Han lät mäta sin fot år 789 och förklarade den som rikslikare i kejsardömet. Den kallas också "Pied du roi" (kungafoten) och användes i Frankrike ända till 1793 då franska revolutionen införde metersystemet. Om man antar att foten är lika med en sjättedel av människans längd så borde kejsaren varit 195 cm lång, en verkligt stor man på sin tid. Inte undra på att han kallades "den store"!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerande och intressanta fakta rörande mätsystemet, vadan detta intresse för fötter?
Och öronen? har aldrig sett någon uppgift på hur stora de var och då har jag ändå läst en del historia, kan jag säga...........
för övrigt kan sägas att Karl den store kallades så i kraft av sina krigiska insatser men även kulturella och bildningsmässiga.

Björnen sa...

Jag tycker att ljumsken är sorgligt underrepresenterad bland mängd- och måttsystemen.

sa...

Men däremot är lunga ett frekvent använt mått på något väldigt stort eller iallafall värdefullt.

Iallafall i våra bisarra kretsar :)