fredag, april 20, 2007

Storartat

Solen skiner. Det är fredag och på DN debatt får man följande glädjebesked:

"Vi satsar 3,5 miljarder på högre lärarkompetens"

Lars Leijonborg och Jan Björklund presenterar regeringens nya satsning på skolan: Vi behöver en mer professionell lärarkår med högre status. Alliansregeringen anslår under de närmaste fyra åren drygt 2,7 miljarder kronor på fortbildning av 30 000 redan behöriga lärare. Dessutom satsar vi ytterligare tre kvarts miljard på bland annat kompletterande utbildning för obehöriga lärare, SFI-lärare och rektorer. Även förbud för kommunerna att anställa obehöriga lärare samt ett nytt system för lärarauktorisation ingår i vårt samlade program "Lärarlyftet", skriver utbildningsminister Lars Leijonborg och skolminister Jan Björklund.

Äntligen! Säger jag bara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Samtidigt som man föbjuder obehöriga lärare i kummunala skolor är det fritt fram att kommunala skolpengar går till friskolor med obegränsat antal obehöriga lärare.

Anonym sa...

det är dags att höja statusen på läraryrket. om man vill ställa krav på eleverna (och det vill man) så måste man börja ställa krav på lärarna. det första kravet på lärarna bör vara att de har gått ut skolan. friskolor eller inte. sen att ge läraren högre status och mer att säga till om på sin egen arbetsplats är rätt väg att gå, men då måste man också ställa krav.

sa...

Anonym:
Ja, det är måhända dags att rensa upp bland friskolorna också.

Broder P:
Håller med dig. Men alltså lärarna har säkert rätt mycket att säga till om på sin arbetsplats, kan jag tänka mig. Eller det kanske är eleverna som styr helt i dagens flumskola? :) Sen att doktorander får undervisa på universitetet i ämnen som dom endast har grundläggande kunskap i är ett kapitel för sig. Måhända dags för översyn även på detta område?